Gå videre til innhold
Ingvar Kamprad, grunnlegger av IKEA.
Ingvar Kamprad, grunnlegger av IKEA.

Blogginnlegg -

Historien om BoKlok - Ingvar Kamprads visjon

BoKlok ble grunnlagt i 1996 og var da en klar utstikker i boligbransjen. Ingvar Kamprad, mannen bak ideen til BoKlok, hadde en visjon om å skape et nytt boligkonsept og da gi alle samme mulighet til å leve godt. I nesten 25 år har BoKlok jobbet for å skape boliger for de mange menneskene, alt i Ingvar Kamprads ånd.

Det sies at Ingvar Kamprad var den som innredet det svenske folkehjemmet og gjorde interiørdesign og møbeldesign tilgjengelig for den gemene hop. Men det stoppet ikke der. Ingvar Kamprad tok også skrittet for å sikre gode boliger til en lav pris – nemlig BoKlok.

Det hele startet i 1993, da markedssjefene fra IKEA og Skanska møttes på en boligmesse i Karlskrona i Sverige. De fant ut at det nesten bare ble bygget dyrt for de få og de rike. Ingen boligbyggere våget å bygge leiligheter i en rimelig prisklasse, selv om behovet var stort den gangen også. De to markedssjefene brakte disse tankene hjem til sine selskaper og for Ingvar Kamprad, grunnleggeren av IKEA, ble en idé født. En visjon om å skape et nytt boligkonsept med samme filosofi som innenfor IKEA; for de mange menneskene.

Sagt og gjort. IKEA og Skanska bestemte seg for å i fellesskap utvikle kvalitetsboliger som vanlige folk hadde råd til: sykepleiere, butikkansatte, politifolk, barnehageansatte og drosjesjåfører. Særlig fokus på enslige foreldre og unge studenter som hadde store utfordringer med å komme inn på boligmarkedet.

Inger Olsson, prosjektutvikler i Skanska, og Madeleine Nobs, møbelarkitekt i IKEA, med hjelp av arkitekt Gun Ahlström, tok utfordringen med å realisere ideen. Med kunden som utgangspunkt, hvem de bygget for, hva de ønsket, og hvor mye de kunne bruke på en bolig, ble det funnet en rekke utgangspunkter. Det viste seg at den mest aktuelle målgruppen – den som hadde vanskeligst å komme inn på boligmarkedet – var en enslig sykepleier med barn. Når alle utgiftene var betalt, og man hadde satt av litt til ferien og unnet seg noe i hverdagen, hadde man enda penger igjen å leve for. Det er det som gjorde, og fortsatt gjør, BoKlok unikt. Utgangspunktet er ikke hvor mye folk kan betale, men hvor mye folk har igjen å leve for når alt annet er betalt. For å oppnå dette begynte de å se på smarte produksjonsmetoder, gjennomtenkte løsninger uten overflødige kvadratmeter som drev prisene opp. I tillegg skulle boligen være praktisk, lys og lett å ta vare på.

I 1997 var de fire første BoKlok-prosjektene klare for innflytting. Ingvar Kamprad og Skanskas daværende administrerende direktør Melker Schörling deltok begge på innvielsen av det første prosjektet i Ödåkra utenfor Helsingborg i Sverige.

Ingvar Kamprads drivkraft var visjonen om å skape en bedre hverdag for de mange, og en del av denne visjonen kom til liv gjennom BoKlok. I dag har BoKlok bygget nesten 12.000 boliger og holder til i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia. Alt i henhold til Ingvar Kamprads visjon – for alle!

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Tove Borchgrevink

Tove Borchgrevink

Pressekontakt Country Manager +47 91 83 98 52

Relatert innhold